Slavnostní otevření Výukového centra zpracování zemědělských produktů (VCZZP) Fakulty agrobiologie,
28. 6. 2022
Zúčastnil jsem se Slavnostního otevření Výukového centra zpracování zemědělských produktů Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZÚ.


Úvodního slova a slavnostního přestřihnutí pásky se ujali rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička, děkan FAPPZ Josef Soukup, ministr zemědělství Zdeněk Nekula, ředitel VCZZP David Farský, prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová a zástupce firmy PKS Jaroslav Kladiva, která stavbu realizovala. Řečníci kladli důraz zejména na obrovský potenciál nového pavilonu v oblasti vzdělávání studentů a vývoje nových technologií.  


Děkan FAPPZ Soukup zmínil mimo jiné i prestižní projekt DRIFTFOOD, který na fakultě startuje pod vedením celosvětově respektovaného odborníka prof. Constantinose Stathopoulose za účelem vybudování špičkového výzkumného centra pokročilých technologií pro vysoce kvalitní, bezpečnou a udržitelnou regionální produkci potravin. 


Výukové centrum tvoří celkem šest potravinářských provozů, které se zaměřují na zpracování masa, mléčných výrobků, pekárenskou a cukrářskou výrobu, zpracování ovoce a zeleniny, výrobu piva a lisování olejů. Kromě zmiňovaných technologií v budově najdete také senzorickou laboratoř, výživovou poradnu, gastroprovoz či řemeslnou prodejnu.  

Galerie

Slavnostní otevření Výukového centra zpracování zemědělských produktů (VCZZP) Fakulty agrobiologie,